Veel gestelde vragen

Doet de behandeling pijn?
Nee, de behandeling is in principe pijnloos. Soms kan er al een pijnbeleving zijn als de cliënt binnenkomt, bijvoorbeeld als er een likdoorn in de voet drukt of een ingroeiende nagel voor klachten zorgt. Aanraking kan dan pijnlijk zijn in het begin, maar ik zal altijd zo voorzichtig en geduldig mogelijk werken om het ongemak tot een minimum te beperken.
Hoe kort mogen de nagels geknipt worden?
De pedicure knipt de nagels nooit korter dan de teen zelf (er blijft een klein randje nagel zichtbaar), omdat te kort knippen het risico op een stootnagel vergroot (een misvorming die ernstige pijnklachten geeft), of op een ingroeiende/ ingegroeide nagel, of een nagel die taps toe gaat lopen (in een punt). Als de hoeken worden weggeknipt, verliest de nagel namelijk zijn natuurlijke steunpunten.
Hoe vaak per jaar moet ik komen?
Als er weinig tot geen klachten zijn, eenmaal in de 6 tot 8 weken. Soms komt de cliënt in de eerste maanden van de behandeling elke 4 weken tot de voeten ‘rustig’ zijn geworden en dan kan volstaan worden met een behandeling eenmaal in de 6 tot 8 weken.

U bent vanzelfsprekend van harte welkom om vaker te komen!

Waarom zou ik een medische screening uit laten voeren?
Het is goed om te weten of het oppervlakkige en diepere gevoel aanwezig is en de temperatuur in allebei de voeten/benen hetzelfde is. Een afwijking kan duiden op een onderliggende ziekte. Met name suikerziekte wordt vaak heel laat ontdekt, als er al schade is aan vitale organen en/ of aderen. Een screening is een eenvoudige en laagdrempelige manier om vroegtijdig op het spoor te komen van eventuele ziektes, maar ook van zoiets simpels als een te kleine schoen. Men weet vaak niet dat de voet langer wordt, naarmate we ouder worden en veel oudere mensen lopen rond op te kleine schoenen, waardoor er allerlei onnodige problemen met nagels en de stand van de tenen ontstaan.

Heel veel mensen hebben geen idee dat er verschillende leesten bestaan en dat er vier verschillende voettypes bestaan die alleen goed kunnen lopen in de juiste leest. Ook komt het vaak voor dat de schoen niet de juiste afmetingen heeft (in de lengte en/ of de breedte) of dat de hak niet de juiste hoogte heeft. Elk voettype heeft een bijbehorende maximale hakhoogte. Natuurlijk geldt die niet voor een avondje uit.

Waarom lakt u geen nagels ter afsluiting van de behandeling?
Het lakken van de nagels na de pedicurebehandeling kunt u vergelijken met het verven van een nieuwe, ongelakte voordeur die vlak daarvoor nat is geregend: het aanwezige vocht wordt opgesloten en kan nergens heen. Het gevolg is schimmelvorming en verzwakking van de nagel.

Als u de nagels wilt lakken, doe dit dan een paar uur nadat u bij mij bent geweest, of gedoucht hebt en gebruik altijd een kleurloze basislak om (permanente) verkleuring van de nagel te voorkomen. Zorg er ook voor dat de nagel goed ontvet is, anders houdt de lak niet. Als u aangeeft dat u de nagels later die dag nog wilt lakken, zal ik ervoor zorgen dat de nagels goed ontvet worden en mooi glad gefreest als ultieme voorbereiding op een mooi paar gelakte nagels.

 

Wat doe ik als ik een ingroeiende of ingegroeide nagel heb?
Allereerst het verschil tussen een ingroeiende en een ingegroeide nagel: zodra de huid doorboord is, spreken we van een ingegroeide nagel. Vaak is er dan pusvorming en vooral veel pijn.

Als u duidelijk kunt zien dat uw huid doorboord is, gaat u eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief en dan maakt u een afspraak bij mij. (tijdens de Corona crisis gelden andere regels: u wend zich nu rechtstreeks tot mij en ik bepaal via een gesprek en evt. een foto of er sprake is van een contra-indicatie en/of medische urgentie) Bij een contra-indicatie (ontsteking) gaat u  alsnog eerst langs de huisarts voor een verwijzing en dan kunt u mij bellen voor een afspraak. Bij door mij vastgestelde medische urgentie i.v.m. ingroeiende nagel kunt u tijdens de crisis langskomen. (geldt alleen voor bestaande cliënten)

De nagel groeit meestal in doordat de nagel te kort, of verkeerd wordt geknipt en vaak is er ook iets mis met het schoeisel (te smal, te klein), of is er iets mis met de stand van de voet en is een steunzool een optie. Samen kijken we wat er verbetert kan worden om te zorgen dat u weer pijnvrij kunt lopen.

Wat u kunt doen om ingroeien te voorkomen is zorgen dat uw schoenen draagt die lekker zitten (juiste breedte en lengte maat en hakken van max. 5 cm. U laat uw nagels zo lang dat ze voorbij het nagelbed komen en vijlt de scherpe hoekjes voorzichtig stomp met een vijl die u alleen voor uw voeten gebruikt (bijvoorbeeld een papieren vijl, dat is het meest hygiënisch).

Is de nagel reeds pijnlijk, week de voeten dan elke dag maximaal 5 minuten in een voetbadje met lauw water waar een handje zeezout is toegevoegd en smeer de voeten en de nagels vervolgens in met een goede voetcrème om alles goed soepel te houden en draag comfortabele schoenen. Ga er niet aan pulken en knip vooral de pijnlijke hoek niet weg! Dat zorgt voor nog meer problemen als de nagel weer gaat groeien, de kans op een perforatie (doorboring) van de huid wordt dan vele malen groter.

 

 

 

Wat is een likdoorn en wat kan ik er aan doen?
Een likdoorn is een concentratie samengeperst eelt in een eeltlaag die onder druk van de voet of schoen de diepte ingaat en naarmate hij dieper in de huid komt, steeds puntiger wordt. Het lijkt een beetje op een punaise en zo voelt het ook!

U kut het voorkomen door passend schoeisel te dragen (juiste breedte, lengtemaat), hakken die passen bij de voetvorm (maximaal 5 cm) en door de voeten goed in te wrijven met voetcrème elke dag. De crème zorgt ervoor dat de huid minder eelt aanmaakt, omdat u reeds zelf voor bescherming zorgt. (eelt is niets anders dan de beschermende reactie van de huid op druk en wrijving)

Als u al een likdoorn heeft, zit er niets anders op dan een bezoek aan mijn praktijk. Likdoornpleisters kunnen de likdoorn niet verwijderen omdat die alleen de oppervlakkige huidlaag aantasten, de dieper gelegen punt blijft gewoon zitten. Als de huid is aangetast kan de pedicure u ook niet helpen, omdat snijden en frezen niet mogelijk is in een door chemicaliën aangetaste huid! Ik kan uw likdoorn pijnloos verwijderen, mits u niet doorloopt totdat de likdoorn een zenuw en evt. ook een bloedvat doorboord heeft, want dan wordt de behandeling ernstig bemoeilijkt.

Tijdens de Corona crisis is behandeling van de likdoorn alleen mogelijk als een een medische indicatie is. Neemt u contact op als u zoveel pijn heeft dat gewoon lopen niet meer mogelijk is. Probeer door het gebruik van anti druk ringetjes van de drogist en  schoenen met dikke foamzolen van bijvoorbeeld het merk Sketchers uzelf te redden tot de crisis voorbij is en de deuren van de praktijk weer open gaan.

 

Heeft u tips voor thuis?

Een tijdje geleden, toen de praktijk gesloten was vanwege de Covid-19 crisis heb ik deze tips gedeeld via de media:

https://indebuurt.nl/denhaag/gezondheid/eelt-of-ingegroeide-teennagel-pedicure-ingrid-geeft-thuistips~125648/

Ingrid de Klerck

Schout van Eijklaan 14
2262 XS Leidschendam

Tel.: 070 - 3627 666
Mob.: 06 - 307 315 25
info@ingriddeklerck.nl

Aangesloten bij